English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

2017-2018 Geçici ehliyet belgesi nedir? Nasıl alınır? Trafiğe çıkılır mı?

2017-2018 Geçici ehliyet belgesi nedir? Nasıl alınır?
Trafiğe çıkılır mı?
2016 yılında ehliyetlerini yenileyenler, ehliyetlerini kaybedenler ve ehliyetlerine sınıf ekletenler gerçek ehliyetlerini alana kadar bu süre zarfında trafikte araç kullanabilmek vs. için Geçici ehliyet belgesi yani ek-50 düzenlenip sürücüye verilmektedir. 
Bu yazımızda Geçici ehliyet belgesi nereden alınır? Geçici sürücü belgesinin süresi kaç gün? Ehliyet alana kadar geçici belge, geçici ehliyetle araç kullanılır mı? gibi sorularınıza cevap vereceğiz
2016 yılı ile değiştirilen eski ehliyetlerin yerine verilen yeni tip ehliyetlerin tek bir merkezden gerçekleştirildiğinden yeni ehliyetler başvuru sahibinde hemen yapılamıyor. Bu yüzden vatandaşların mağdur olmaları ve orijinal yeni ehliyeti alana kadar Geçici Ehliyet Belgesi düzenlenip veriliyor.  Bu süre ortalama 15 gün denilmekte fakat bazen bu süre aşılmaktadır.
Ehliyetim gelmedi Geçici Belgemin süresi bitti ne yapacağım?
Maalesef süresi biten geçici ehliyet belgenizin yerine tekrar yeni bir geçici belge çıkartmanız gerekmektedir. Eğer araç kullanmıyorsanız buna gerek yoktur zaten. Gerçek ehliyetini teslim aldıktan sonra geçici ehliyet belgeniz geçerliliğini yitirir ve hükmü kalmaz.
Geçici Ehliyet Belgesi Üzerinde neler yer alır?
ü  Geçici belgenin en üstünde sağ tarafta biyometrik fotoğrafınızın yer alır
ü  Hemen altından itibaren nüfus cüzdanı bilgileriniz doğrultusunda şu sırayla Soyadınız, Adınız, Doğum Tarihi ve Yeriniz vardır.
ü  Başvurunuzun onaylandığı yani veriliş tarihi.
ü  Geçerlilik süresi ehliyetinizin sınıfına göre farklılık gösterir. M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfları için 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfları için ise 5 yıldır.
ü  Geçici sürücü belgesini veren makamın adı yer alır, bu başvuru yaptığınız il ya da ilçe ismidir.
ü  T.C. Kimlik numaranız.
ü  Sürücü Belgenize ait olan numaranın yer alır.
ü  Sürücü Belgenizin sınıfı ve kullanabileceğiniz kapsadığı sınıfların yer aldığı bölümdür.
ü  Kısıtlamalar bölümünde varsa sağlık raporunda belirtilmiş kısıtlamalardır. Örneğin; sadece gözlükle araç kullanabilir gibi. GÖZLÜKLE ARAÇ KULLANABİLİR GİBİ)
ü  Kan grubunuzun yer aldığı bölümdür.
ü  Sağ en altta yapılan işlemin tarihi ve işlemi yapan memurun onaylayabilmesi için kaşe ve imza attığı bölüm vardır.