English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

işsizlik maaşı sorgulama ve başvuru

İşsizlik Maaşı

İşsizlik Maaşı2002 Mart ayında yürürlülüğe giren 4447 iş yasasına göre düzenlenen SGK ödeneğidir. İşsizlik maaşı olarak bilinir. Aslında bu uygulama SGK’ nın işsizlere yönelik uyguladığı bir ödenek koludur.

İşçinin işsiz kaldıktan sonra işsizlik maaşı için başvuruda bulunması için kendi yeteneksizliği, iş isteksizliği, sağlık sorunları gibi kendinden kaynaklı sebepler dışında bir nedenden ötürü işsiz kalmış olması gerekir. İşten ayrılma sebebinin işveren tarafından İŞKUR belgesi ile hazırlanıp, bir nüsha işçiye, bir nüsha İşkur müdürlüğüne vermelidir. Bu belge işten ayrılma belgesidir.
İşsizlik Maaşı Hesaplama
Bu belge ile kendisine bağlı olmaksızın herhangi bir sebepten ötürü işsiz kalan işçiye, uğradıkları gelir kaybı göz önüne alınarak, işsizlik maaşı hesaplaması yapılır ve hesaplamalar sonucunda ödeme düzeni ile işçinin kaybı telafi edilir.İşsizlik maaşı uygulamasında yaş sınırı yoktur. Herhangi bir iş dalında sigortalı olarak çalışan herkes bu maaşı almaya hak kazanırlar.

İşsizlik Sigortası Maaşı
İşsizlik maaşı uygulamasında bir diğer önemli nokta da; iş yerinden kendi isteği dışında ayrılmış olsanız bile 600 gün sigorta priminizin yatırılmış olması gerekir. Yani 3 yıl boyunca bir işyerinde sigortalı olarak çalışmış olmak gerekir. Buna bağlı olarak diğer bir kural ise işçinin son sigortalı olarak çalıştığı yerde 4 ay çalışmış olması gerekir. İşyeri iflas edenler ise ayrılma nedeni aranmaksızın işsizlik sigortası maaşı almaya hak kazanırlar. İflas edenler, işleri olmadığı için işletmesi kapananlarda işsizlik maaşı alma hakkına sahiptir.
İşsizlik Maaşı Hesaplama

İşsizlik maaşı başvurusu
yapmak için; gerekli şartlara sahip olan kişi, işten ayrıldıktan sonraki 30 iş günü içerisinde, SGK ya başvuruda bulunmak zorundadır.Şahsen başvurularda Nüfus cüzdanı yeterlidir. İnternet üzerinden yapılacak olan başvurularda ise TC. kimlik numarası yeterlidir.
2011 İşsizlik Maaşı
Başvurular sonunda İŞKUR şartları araştırır ve değerlendirmeye alır. İşsizlik maaşı alma şartlarınız olumlu ise işsizlik maaşı alma süresi ve miktarı hesaplanarak, her ay sonunda banka hesabınıza ödeme yapılır.
İşsizlik maaşı hesaplanırken kurum; kişinin son 4 ay içerisinde işyerinden ödenen primlerini göz önünde bulundurur. Primlerin düzenli yatırılmış olması büyük etmendir. İşçinin aylık bürüt maaşı, günlük – haftalık ortalama geliri gibi faktörlerin kısmen %40’ı işsizlik maaşı oranı olarak belirlenir ve ödeme yapılır. İşsizlik maaşı oranı asgari ücretin bürüt % 80’ ini geçemez veya asgari ücretin bürüt %40’ı altına inemez.
İşçinin son çalıştığı işyerinde, son 4 ay içinde yatırılan sigorta primlerinin miktarı işsizlik maaşını etkilemektedir. İşsizlik maaşı oranları kanunen belirlenen asgari ücrete göre de değişiklik göstermektedir. Yani asgari ücret arttıkça işsizlik maaşı ödemeleri de o derece artacaktır. Hesaplamalarda o oranlarda değişiklik gösterecektir.
İşsizlik Maaşı Başvurusu
Kişinin işsiz kaldığı bir dönem, işsizlik maaşından yararlanabilmesi için mutlaka sigortalı işçi olarak çalışmayı önemsemesi gerekmektedir. Bu haklarınızı kullanabilmeniz için işe girerken şartlarınızı kesin belirlemeli, sigortasız olarak çalışmayı reddetmelisiniz. Bu şekilde ülke genelinde sigortasız işçi çalıştırılmasının da önüne geçilmesine katkıda bulunursunuz. İşçi haklarına da sahip çıkılmış olur. Bireyler de işsizlik dönemlerinde mağduriyet yaşamazlar.

kaynak: ssk.org