English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

ARAÇ GEÇMİŞ SORGULAMA

TRAMER SORGULAMA -ARAÇ GEÇMİŞ SORGULAMA

5664 Uygulaması ile vatandaşların “araç hasar, poliçe, kaza ve mağdur bilgilerine, aracıya gerek kalmaksızın mobil, web ve wap ortamlarından kolayca ulaşabilmeleri hedeflenmiştir.
 Tramer sorgulama ile araç kazası sorgulama, araç kilometre sorgulama işlemlerini kolayca yapıyorsunuz. Turkcell, Avea, Vodafone ile anlaşmalı olarak devreye alınmış olan SMS projesi ile kişiler mesaj atarak arabalarının hasar geçmişlerini, mağdur bilgilerini, trafik poliçelerinin olup olmadığını ve eğer bir kazaya karıştılarsa kaza tespit tutanaklarının durumunu Turkcell, Avea, Vodafone “5664”e mesaj atarak sorgulayabilirler.


5664’e plakayı büyük harflerle bitişik olarak yazıp gönderebilirsiniz. Örnek verecek olursak 58XX123 şeklinde bitişik halde yazıp 5664’e gönderip araç kilometre bilgisi, hasar kaydını, ne zaman muayene girmiş bunları öğrenebilirsiniz.

5664 SMS Km Sorgusu Neden Gelmiyor?

Otomobil almak isteyenlerin son zamanlarda ne kadar şikayetçi olduklarını görmüşsünüzdür. Çünkü Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi yani Tramer diye bilinen 5664 SMS bilgi sisteminde 2017 yılı başından beri artık km sorgulanamıyor. Bu durum mahkemeye taşınmış olsa da maalesef şimdilik değişen bir şey yok.
Geçtiğimiz yıl Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının denetimi altında olan TÜVTÜRK kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında bu bilgileri paylaşmama kararı aldı. Buna göre TÜVTÜRK’ün sitesinde “Ruhsat sahibi olmak şartı ile araç sizin adınıza kayıtlı iken yapılan muayenelere ait kilometre bilgilerini alabilirsiniz. Aracın daha önceki sahipleri tarafından yaptırılmış muayenelerine ait bilgilerin paylaşımı yasal nedenlerle yapılamamaktadır.” açıklanmakta. (bkz: http://www.tuvturk.com.tr/soru-ve-cevaplar.aspx)
Özetle; almayı düşündüğünüz otomobilin son sahibi hariç önceki sahiplik bilgileri ve özellikle km bilgileri artık Taramer’den verilmiyor. (Tabi son sahibi eğer muayeneye götürmüşse). 


Yani anlayacağınız dolandırıcılara gün doğmuş. Anlaşılan o ki bundan böyle ikinci el araç almak için çok cesur olmak gerekecek.