English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Konya Celtik Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama Ödeme

Konya Çeltik Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama Ödeme için Aşağıda verdiğimiz Adres linkine tıklayınız..

Ayrıca Belediye Arsa Rayiç Sorgulama,Bina Aşım oranları, Ç.T.V günleri, Ruhsat Başvuru,Ruhsat Başvuru  Sonucu Öğrenme,Belediye Sicil Sorgulama,Belediye Borç Bilgileri,Belediye Telefon Numaraları ,Su Faturası Sorgulama,İmar Durumu Sorgulama  işlemlerinizi de yapabilirsiniz..
  • Belediye Arsa Rayiç Sorgulama
  • Bina Aşım oranları, Ç.T.V günleri
  •  Ruhsat Başvuru,Ruhsat Başvuru  Sonucu Öğrenme
  • Belediye Sicil Sorgulama
  • Belediye Borç Bilgileri
  • Belediye Telefon Numaraları
  • İmar Durumu Sorgulama  işlemleri
Belediye Erişim Bilgileri

Telefon: (332) 871 22 04
Faks: (332) 871 20 14

ihinde rastlanan ilk vergilerden biridir. Dünyada diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Emlak üzerinden
Vergi alınmaktadır.
Cumhuriyet döneminde Emlak Vergisi 1972 yılına kadar tahrir ( yazım ) sistemine göre alınmış, bu tarihte yapılan kanun değişikliği ile beyan sistemine geçilmiştir.

Emlak vergisi tipik reel karakterde bir mükellefiyettir. Bu karakteri ile de mahalli bir vergi olarak gelişmiştir. Emlak vergisi deyimi bina, arsa ve arazi vergilerini mevzuatına için alan bir üst kavram olarak kullanılmaktadır. Ülkemize bina ve arazi vergileri ilk defa tazminattan sonra bu deyim ile girmiştir. Emlak vergisinde mükelleflerin kişisel durumları nazar alınmaksızın vergi doğrudan doğruya Emlak’a bağlıdır.
Mükellef: 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 8.maddesinde mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüp eden gerçek ve tüzel kişi olarak tanımlanmıştır. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere mükellef, herhangi bir vergi kanununa göre adına borç çıkarılan gerçek ve tüzel kişilerdir.

Vergi Sorumlusu: Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine ( Belediye ye ) karşı muhatap olan kişi ya da kişilere denir.

Mülkiyet Hakkı: Mülkiyet hakkı, Türk Medeni Kanununun 618.maddesinde düzenlenmiştir. Mülkiyet hakkı bir kimseye sahip olduğu eşyayı kullanma, ondan faydalanma ve onun üzerinde her türlü tasarruf da bulunma hak ve yetkisi verir.
Rayiç Değeri : Bina, arsa ve arazinin alım satım değeridir.Mükellefler alım satımlarında gayrimenkulün rayiç bedelinden düşük bir değer beyan edemezler.

Emlak Vergisi Oranları : Bakanlar Kurulunca belirlenen halihazırdaki vergi oranları gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden işyeri ( bina ) için %o 2, mesken ( bina ) için %o 1, arsa için %o 3, arazi için %o 1’dir.

Vergi Ziyaı ve Usulsüzlük Cezası : Emlak Vergi beyannamesini yasal sürüsi içerisinde vermeyenlere veya usulüne uygun olarak vermeyenlere 213 sayılı V.U.K’nun 341 ve 351.maddelerine istinaden ceza uygulanır.

Herhangi bir şekilde yanlış bir vergilendirmeye tabi olan mükellefler, yanlış vergilendirmenin düzeltilmesi için Belediyeye müracaat ederek yanlışlığın düzeltilmesini talep edebilirler.
EMLAK VERGİSİ MÜKELLEFİYETİ NE ZAMAN BAŞLAR : Medeni Kanunun 633.maddesine göre, gerçek ve tüzel kişilerin bir taşınmaz malın mülkiyetini kazanabilmeleri için tapu siciline kayıt şarttır.Buna göre bir taşınmazların, Emlak Vergisi mükellefiyeti de tapu siciline kayıt ile başlamaktadır.Çünkü mülkiyet ancak tapu tescili ile kazanılmaktadır.
BEYANNAME VERME SÜRESİ : 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 23.maddesi gereğince Bina, Arsa ve Araziler için, 4 yılda bir defa ( Bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirilebilir.) olmak üzere verilecek beyannameler, Maliye Bakanlığınca mükelleflerin genel beyana davet edildikleri tarihi takip eden bütçe yılının Marz, Nisan ve Mayıs aylarında Emlakin bulunduğu yerdeki ilgili Belediyenin vergi servisine verilir.
EMLAK VERGİSİNİN KAPSAMI NEDİR : Emlak Vergisi arazi, arsa ve bina için ödenmektedir. Ve beyana dayalı bir vergidir.
Bu tür taşınmazı olan bir yurttaş, Emlak Vergisi vermekte yükümlüdür. Emlak vergisi verecek kişilerin, ilgili Belediyelerin Emlak Servislerine müracaat etmeleri ve burada Emlak beyannamesi formu ( Arsa, Bina, Arazi için ayrı ayrı ) doldurmaları gerekmektedir. Müracaat esnasında mükellefler taşınmazlara ait tapu belgesi bulundurmak zorundadırlar.
Sorgulama :
http://www.celtik.bel.tr/